GEEETech Prusa Mendel i3 3D Printer Review 1. rész

Nemrég rendeltem Kínából egy 3D nyomtatót. Mivel fogalmam sem volt, milyen szempontok alapján kellene kiválasztani a megfelelőt, és melyik márka felel meg az én elvárásaimnak, így a józan gépész eszemet elővéve, valamint a pénztárcám vastagságára gondolva szétnéztem az amazonon, hátha lesz valami nekem megfelelő.

Azt tudtam, hogy max. kb. 150 ezer ft-ot akarok rászánni, mert kezdésnek többet nem érdemes.

3D nyomtató megvételénél érdemes megfontolni a következőket:

  1. nyomtatási technológia:
    1. FFF - Fused Filament Fabrication - egy műanyag szál olvasztásával kapunk formázható anyagot, nekünk ez az elérhető árú, a többi sokkal drágább, mint pl az SLA (sztereolitografikus) nyomtatók, vagy a profi lézeres, és elektronsugaras megoldások. 
  2. nyomtató típusa: open source vagy saját tervezésű nyomtató. Az utóbbi mindig jóval drágább
  3. maximális nyomtatható méret: kb. a 200x200x200mm az átlagos
  4. milyen anyagot képes nyomtatni: bizonyos nyomtatók csak néhány anyagot képesek, mások többfélét is. Az általunk preferált technológiával általában PLA-t (politejsav) és ABS-t (akril-nitril-butadein-sztirol) szoktak tudni, de lehetséges mást is.

Némi gondolkozás után találtam egy  megfelelőt, ami a Prusa Mendel opensource nyomtatócsalád egyik modellje a GEEETech-től. A Prusa Mendel-ről annyit érdemes tudni, hogy az egyik legrégebbi nyílt forráskódú nyomtató, a RepRap sokadik generációjának képviselője. Az első verzió óta követem a fejlődését, azóta pedig sok idő eltelt, és sok tervezési hibát sikerült kijavítaniuk, de maradt még szerintem pár - bár ne fussunk előre ennyire, későbbi posztokban lesz ezekről is szó.

500px-img_2077.jpgÖsszeállítási tapasztalatok

A megrendelt modell a GEEETech Acrylic Prusa Mendel i3 B, nem teljesen ugyanaz mint a képen látható, de nagyon hasonló. Néhány alkatrésze műanyag helyett alumíniumból van. Sok mindent rendeltem már Kínából, és tudom, hogy a minőség gyakran nem éri el azt a színvonalat, amit elvárunk egy megvásárolt terméktől, de ez a nyomtató kivétel ebből a szempontból. Minden alkatrész megérkezett és minden alkatrész hibátlan: nem hiányzott semmi, nem volt eltörve semmi és minden működött elsőre. Az egyetlen probléma abból adódott, hogy a gyártó úgy látszik gyakran eszközöl változtatásokat a modelljeinél, így megfelelő összeállítási leírást is pár óráig tartott beszerezni hozzá, mivel a dobozban nincs, ráadásul az sem teljesen jó amit találtam, de azért abból is összerakható. 

Mint minden összeállításnál, itt is figyelni kell a pontosságra, az illeszkedésre, merőlegesekre, stb. Nem árt, ha valakinek van szerelési tapasztalata. Főleg a tengelyek merőlegességére kell ügyelni, mert később ezek lesznek azok, amiken elmozdul a tárgyasztal és a extruder fej, így az elkészült darab pontossága, merőlegessége is attól függ, milyen pontosan rakjuk össze a gépet.

A nyomtatóhoz tartozik fűtött tárgyasztal, ami ABS nyomtatásnál nagyon hasznos, de PLA esetén is jól jön

A sok dróthoz adnak műanyag spirálkötegelőt és bilincset, így gusztusosan el lehet őket rendezni, amire szükség is van, mert rengeteg van belőlük. 

Sajnos nekem akard problémám a nyomtatóval, mivel a hozzá adott tengelyek közül szinte egyik sem egyenes. Sem az Y tengely sem pedig a menetes Z tengely nem megfelelő, és ez kihat a nyomtatás minőségére is. Az csomagban levő tengelyek szemmel is jól láthatóan görbék, ezen csak némileg tudtam segíteni manuális hajlítással. Kezdésnek megfelel, de ha jobb minőségű nyomtatást szeretnék, ezeket le kell cserélni.

A motorokkal alapvetően nincs probléma, nekem eddig nem volt elcsúszása egyiknek sem, de ez azért is lehet, mert eddig csak alacsony fordulaton használtam őket. 

A váz műanyag, fekete akril (plexi). Aminek a hőtágulási együtthatója 0,08 mm / m °C, ami azt jelenti hogy méterenként 0.08mm-rel fog tágulni 1°C hőemelkedés hatására. Ha feltételezzük, hogy bizonyos esetekben a váz hőmérséklete megemelkedig mondjuk 50 °C-ot, akkor a kb 420mm széles váz méretváltozása 50 * 0.42 * 0.08 = 1.68mm ami már elég nagy érték ahhoz, hogy figyelembe vegyük. Ilyen előfordulhat, ha pl. készítünk egy fűthető kabint is a tárgyasztal köré, hogy ABS műanyagot nyomtassunk.

A csomagban találunk ventilátorokat is. Egyik az extruder motorhoz csatlakozik a másik pedig a szervóvezérlő áramköröket hűti. Ez utóbbi iszonyú hangos, a lecserélésén gondolkozom, mert nagyon zavaró. 

Összefoglalva: a £232-ot azért megérte, működik, de hátra van a kalibrálás és a nyomtatás. Mint kiderült az sokkal nehezebb feladat, mint összerakni, és nem annyiból áll mint a 2D nyomtatás: papír be, gomb megnyom és kijön a végeredmény, de persze nem is vártuk ezt. :)

A következő posztokban a kalibrálási tapasztalatokat fogom összegezni.

Címkék: teszt 3D printer